İftar

Yoksul, kimsesiz ve muhtaç durumda olan yurt içi ve yurt dışındaki Müslümanlara yardım götüren Şefkat Eli insani yardım derneğinin insanlara sunduğu hizmetler arasında iftar hizmeti de bulunur. Derneğin bu hizmetinin detaylarını ve iftarın yapılma amacını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

İftar Ne Demektir?

İnsanların sorduğu iftar nedir? Sorularının cevabı Müslümanların tuttukları oruçları açma zamanlarıdır. Bu nedenle oruçla bağlantısı olan bir kavramdır. Orucu tutan kişiler iftarın gelmesiyle oruçlarını açarak bir günlük oruçlarını tamamlamış sayılırlar. İftarın gerçekleşmesi için insanların ezanın okunmasıyla birlikte yemeklerini yiyerek oruçlarını açmaları gerekir.

Kişiler oruçlarını tuttukları zamanlarda iftarlarını kendileri yapabilecekleri gibi iftar yemeklerine katılabilirler. Ayrıca iftarlarını yapamayacak durumda olan kişiler iftariyelik yardımında bulunarak Müslüman kardeşlerine sevindirerek onların karınlarının doymasını sağlayabilirler.

Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği iftar yardımları yapılarak Afrika gibi ekmeğe suya muhtaç Müslümanların da oruçlarını açabilmelerini sağlar. Bu yardımları da hayırsever kişilerden aldıkları bağışlar sayesinde gerçekleştirir.

İftarın Dini Açıdan Önemi Nedir?

İftarın dini açıdan da önemi büyüktür. Oruç tutması farz kılınan kişilerin oruçlarını açabilmeleri için iftarın vaktinin gelmesi lazımdır. Bu vaktin gelmesinden önce orucun açılması mümkün olmaz. Aksi durumun yaşanmasıyla da Müslüman olan birey erken açtığı orucun yerine yeniden orucu tutmak zorunda kalır.

Orucun farz kılınması ise Hz. Muhammed (sav) zamanında olmuştur. Hicretin ikinci yılı olan 624 yılında orucun Ramazan ayında bir ay süreyle tutulması farz kılınmıştır.

Oruç Neden Tutulur?

İftarın gerçekleşebilmesi için orucun tutulması gerekir. Oruç ise Müslümanlara farz kılınan ibadetler arasında bulunur. Aynı zamanda da İslam’ın 5 şartından birisidir ve orucu tutmaya uygun olarak kabul edilen her bireyin orucunu tutması farzdır. Bu farzı yerine getiren kişiler aynı zamanda da iftarı da yapmış olurlar çünkü akşam ezanlarının okunmasıyla iftar vakti girmiş olur ve oruçlar açılır.

Orucun Müslümanlar tarafından tutulma sebebi ise Allah rızasını kazanmaktır. Allah’ın rızasını kazanmak isteyen kişiler Hicri aylar arasında bulunan Ramazan ayının gelmesiyle 30 gün oruçlarını tutarlar ve tuttukları oruç başına da her gün iftarlarını yaparlar. İftarlarını isterlerse kendi evlerinde isterlerse misafirliğe giderek gerçekleştirebilirler. Ayrıca oruçlarını açmak için ekmek bulamayanlar iftar çadırlarından yararlanabilirler.

Kimler Oruç Tutabilir?

İftarın yapılmasını sağlayan oruç ibadetinin yerine getirilebilmesi içinde kişilerin orucu tutmak için uygun kişiler olmaları gerekir. Orucu tutabilecek kişiler şunlardır;

• Müslüman olanlar
  • Ergenlik çağına ulaşan kişiler
  • Akli dengesi yerinde olanlar
  • Oruç tutmasına engel rahatsızlığı olmayanlar

Bu kişiler dışında küçük yaştaki çocukların oruca alışmaları sebebiyle ailelerinin gözetimi altında oruçlarını tutmaları mümkündür. Bunun için çocuğun yarım günlük orucu tutması gibi uygulamalar yapılabilir.

İftar Vakti Ne Zamandır?

İftar ne demek, vakti ne zamandır? Orucu açma zamanı olarak tanımlanan iftarın vakti ise akşam ezanlarının okunmaya başladığı vakittir. Ezanın okunmasıyla birlikte orucunu açılması da mümkündür. Ayrıca şehirlerde top atışının yapılmasıyla birlikte orucun açılabileceği anlaşılabilir.

Akşam ezanını okunma vakti yaklaşırken orucun açılması için gerekli yiyeceklerin bulunduğu iftar sofraları hazırlanır. İftarın yapılabileceği akşam ezanı saatleri ise seneden seneye değişiklik göstermektedir Bunun için takvimlerden ve imsakiye ismi verilen kağıtlardan yararlanılarak iftarın ne zaman yapılacağı öğrenilebilir.

İftar Nasıl Yapılır? Neler Yenilir?

İftar akşam ezanının okunmasıyla birlikte yapılır. İftarın yapılabilmesi için gerekli yemeklerin hazırlanması gerekir. İftar yemekleri kişilerin her akşam yiyebilecekleri besinler ve yemeklerden oluşabilir. Bunun yanı sıra Türk geleneklerinde oruç için yapılan yemeklerin çeşidi daha fazla olur. Ancak kişilerin rahatsızlık yaşamamaları adına iftarda hafif yiyecekleri tüketmeleri gerekir.

İftar yapacak kişilerin yiyebilecekleri yemek ve yiyecekler arasında şunlar yer alabilir;

• Akşam ezanının okunmasıyla iftariyelik ismi verilen zeytin, hurma ve kahvaltılıklar yenilir.
  • Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Ramazan pidesi sofraların vazgeçilmezidir.
  • Çorba ve salatalar iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunur.
  • Pilav, nohut ve et yemekleri hazırlanarak tüketilebilir.
  • Sütlü ve şerbetli tatlılar hazırlanır. Ayrıca Ramazan ayına özgü güllaç tatlısı yapılabilir.
  • Dolma, börek ve diğer hamur işleri mutlaka iftarda tüketilen lezzetler arasında bulunur.

İftar sofraları genellikle çok zengin hazırlanır. Bu nedenle gün boyunca boş kalan midenin rahatsızlık yaşamaması adına yemekler arasında dinlenilmeli ve tekrar yemeğe devam edilmelidir.

İftarda Oruç Açma Duası Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?

Oruçlarını tutan kişiler ezan okunduğunda iftar duası yaparak oruçlarını açabilirler. Oruçlarını açmak isteyenlerin etmesi gereken dua ise şu şekildedir;

Arapça okunuşu:

Allahümme leke sümtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Türkçe okunuşu:

Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.

Bu duanın Türkçe veya Arapça olarak okunması sonrasında oruç hurma, zeytin veya suyla birlikte açılarak yemek yenilebilir.

İftarın Sahurla Arasındaki İlişki Nedir?

İftarın oruçla olduğu gibi sahurla da doğrudan ilişkisi vardır. Ramazan oruçlarını tutmak isteyen kişiler sabah olmadan önce sahur yemeği yiyerek oruca hazırlanırlar. Sahurun gerçekleşeceği saat ise iftarda olduğu gibi her sene değişiklik gösterir.

Sahur Nasıl Yapılır?

Sahur nasıl yapılır? Yapılması şart mı? Sahurun gerçekleşmesi din adamları tarafından önerilen bir durumdur. Oruca niyetlenecek olan kişilerin mutlaka imsak vaktinden önce kalkalar sahurlarını yapmaları önerilir. Sahuru yaparken tüketilebilecek yiyeceklerin yağlı, tuzlu veya mideye ağırlık verecek yiyecekler olmasından kaçınılmalıdır.

Sahur için en ideal yiyecekler arasında zeytin, peynir, yumurta, çay veya meyve suyu gibi yiyecekler vardır. Bunun yanı sıra domates, biber ve salatalık gibi besinlerin de tüketilmesi mümkündür.

İmsak Vakti Ne Demektir?

İmsak vakti sahurun bittiği ve orucun başladığı vakittir. İmsak vaktinin bittiği atılan ramazan topu ve okunan sabah ezanı sayesinde anlaşılır. Topun atılması ve ezanın başlaması itibariyle insanlar yemeyi ve içmeyi bırakırlar. İmsak vakti de Ramazan için hazırlanan imsakiyelerde yazar. Bu sayede kişiler sahurlarını yapmak için uygun saatte uyanarak yemeklerini yerler.

İftar Sonrasında Kılınan Teravih Namazının Kılınma Sebebi Nedir?

Teravih nedir? Ramazan ayı orucu tutan kişiler iftarların yaptıktan sonra yatsı namazının ardından 20 rekat namaz kılarlar. Bu namaza teravih namazı ismi verilir ve sadece Ramazan ayında kılınır. Teravih namazı Müslümanlar için peygamber sünneti olan bir ibadettir. Sünneti yerine getirmek isteyen kişiler teravih namazını camilere giderek cemaatle kılarlar. Çünkü teravih namazının cemaatle kılınması daha faziletlidir. Ancak camiye gidemeyenlerin evlerinde bu namazı kılmaları da mümkündür.

Şefkat Eli İnsani Yardım Derneğinin İftar Yardımı Var Mıdır?

Şefkat Eli İnsanı Yardım Derneği iftar yardımı yapan bir dernektir. Her yıl Ramazan ayının yaklaşmasıyla özellikle Afrika topraklarında bulunan ve oruçlarını açabilecekleri yiyeceklere muhtaç olan kişilere yardım yapar. Bu yardımlar Müslüman kardeşlerinin karınlarını doyurmak ve onlara oruçlarını açma imkanı sunan kişiler tarafından yapılır.

Derneğin hesap numaraları kullanılarak yardımların yapılması mümkündür. Ayrıca oruçlarını tutamayan kişilerde tutamadıkları oruçlar için Afrika’da aç durumda olan insanlara yardımcı olabilirler. Sizler de Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerini sevindirmek isterseniz dernek aracılığıyla iftar bağışı gerçekleştirebilirsiniz

2020 Yılı Kurban Organizasyonu
Şefkat Eli, bu bayramda bağışlanan vacip kurban bağışlarını vekaletler doğrultusunda Afrika çad ülkesinde ihtiyaç sahibi mazlum ve muhtaçlar ulaştırdı. Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği 2020 vacip kurban organizasyonunu “Rabbin İçin kurb
2021 Kış Çalışmaları Kapsamında Tırlarımız Suriye İdlib’e Ulaştı