Zekat Bağışı Nedir?

Artma, çoğalma ve bereket anlamlarına gelen zekat; malın bir kısmının Allah nezdinde ihtiyacı olanlara, yoksullara dağıtılması anlamını taşır. Medine’de Hicret’in 2. Yılında farz kılınmış ve o zamandan bu zamana süregelen bir inanç ve ibadet sistemi derneği. Öyle ki İslam’ın beş temel şartlarından biri olarak kabul edilir.

Zekat Kimlere Verilir?

Allah Kuran-ı Kerim’de Tevbe suresi 60. Ayette bağış kimlere verilir konusunu yoksullara, ihtiyacı olanlara, düşkünlere, eli ayağı bir sebepten tutmayanlara, kölelere, cihad yolunda gidenlere verilmesi gerektiğini açıklar.

Zekat Kimlere Verilmez?

Zekat ana, baba, tanıdık biri, büyükanne ve büyük babalara, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, eşine, Müslüman olmayanlara, zengine, babası zengin olan ergenliğe girmemiş çocuğa verilmez. Bunlara verilmesi halinde zekat geçerliliğini yitirecektir.

Zekat Kimlere Farzdır?

Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hareketlerinde hür olan, aklı başında, kazanç sağlayıcı nitelikte mala sahip olan (yeterli miktarda, aşırı değil) kimselere zekat farzdır. Bu kişiler yukarıda sözü geçen kişilere malların bir kısmını vermekte özgürdürler.

Zekat Niçin Verilir?

Zekat, Allah’ın bir buyruğu olmasının yanı sıra insani bir önem de taşır. Tıpkı oruçta olduğu gibi buradaki amaç da fakirin halinden anlamak ve Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in de savunduğu komşu açken tok yatmamalı anlayışını güçlendirmektir.

Zaten hali hazırda bizim olan malı ihtiyacı olan ve alacak gücü olmayan biriyle paylaşmak toplumdaki gelir dengesizliğini düzeltmeye çalışmak gerektiğini bizlere öğretir. Herkes aynı miktarda para kazanamaz fakat bu onların da bu şefkat eli konusunda mahrum kalacağı anlamına gelmez.

Yardım yapmak insana manevi bir huzur verir ve Allah katında en güzel şeye sahip olma isteğimizi güçlendirir. Toplumdaki birlik ve beraberliği arttırır, paylaşma güdümüzü güçlendirir ve tabii en önemlisi artık dayanışmamız kimsenin yıkamayacağı bir konuma gelmiş olur.

Zekat Ne Zaman Verilir?

Zekat vermenin bir zamanı yoktur. Dilediğiniz ve tabii uygun olduğunuz zamanda ya bağış kampanyalarına katılabilir ya da zekatınızı elden tercih ettiğiniz bir kişiye veya aileye verebilirsiniz. Ramazan ayında bu tarz etkinliklerin fazlalaşmasından kaynaklı olarak talep artışı görülebilir, dilerseniz siz de bu ayda ortaklaşa zekatınızı verebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sadakaların gösteriş yapılarak verilmesi değil gizli bir şekilde verilmesidir. Siz de buna dikkat ederseniz sorun kalmayacaktır.

Özetle; paylaşmayı, yardımlaşmayı ve beraberlik duygusunu bilmeli, bu dünyanın sadece kendimize ait olduğu yanılgısına kapılmamalıyız. Bu dünyanın sadece bize ait olmadığını dolayısıyla nimetleri de bizim tüketmememiz gerektiğini bilmeli ve zekat bağışı yapmalıyız. Zekat haktır, haklının hakkını almasıdır.

Biz hakkımızı alabiliyorsak bu, daha sonraki günlerde de alabileceğimiz anlamına gelmez. Çevremizdeki insanları da kendimiz gibi düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in yolundan gitmeli, dediklerini harfiyen uygulamalı ve tabi onu ilk hedefimiz belirlemeliyiz.

SMS Bağış Hattı Size Mi Ait? Kaç TL Kesiliyor?

SMS bağışı en kısa sürede aktif edilecektir.

Her Gün 5 Bin Kişiye İftar Verilecek
Bizler de Oradaydık - Elazığ Deprem Bölgesi
24 Ocak Cuma 2020 tarihinde saat 20.55’de Elazığ, Sivrice’de 15 km derinlikte 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından artıcı sarsıntılarda yaşanmaya devam ediyor. Başta Malatya olmak üzere deprem birçok çevre il ve ülkede
Bot ve Mont Hediyeleri Köy Çocuklarının Yüzlerini Güldürdü